Seksuele gezondheid is belangrijk voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van mensen en de samenleving als geheel. Het is daarom van groot belang dat de Nederlandse overheid blijft investeren in seksuele gezondheidszorg. Dit kan helpen om de verspreiding van soa's, onbedoelde zwangerschappen en seksuele grensoverschrijding te verminderen. Bovendien draagt het bij aan het welzijn van mensen en vermindert het de druk op het zorgsysteem, inclusief de eerstelijnszorg.
De Centra Seksuele Gezondheid (CSG's) en andere organisaties zoals Soa Aids Nederland en Rutgers spelen een cruciale rol, vooral voor kwetsbare groepen. Door onderfinanciering en voorgestelde bezuinigingen staat de seksuele gezondheidszorg in Nederland echter onder druk. Dit kan leiden tot een toename van soa's, ongewenste zwangerschappen en ongelijkheid in toegang tot zorg.
Huisartsen zien hierdoor ook meer patiënten met vragen over seksuele gezondheid, wat de druk op de huisartsenzorg verder verhoogt. Bezuinigingen kunnen op de lange termijn leiden tot hogere zorgkosten en een verslechtering van het welzijn van de Nederlandse bevolking. Het is cruciaal dat naast beleidsmakers ook alle betrokken zorgprofessionals, inclusief huisartsen, hun stem laten horen om de seksuele gezondheid van hun patiënten te waarborgen.
Actiepunten voor huisartsen:
- Ondersteun initiatieven die seksuele en reproductieve gezondheid op de agenda houden.
- Spreek je uit voor behoud van financiering voor seksuele gezondheidszorg.
Voor meer informatie:
Soa Aids Nederland: Cor Blom – cblom@soaaids.nl
Rutgers: Hester van Soest – h.vansoest@rutgers.nl
Laten we samen zorgen voor een gezonde toekomst!
|