|
|
Welkom bij de tweede nieuwsbrief van het Programmateam Regionale Ketenaanpakken van de samenwerkingsregio Eindhoven-De Kempen (15 gemeenten). De ketenaanpakken vallen onder De Stap naar Gezond Opgroeien en Leven voor Iedereen van het IZA regioplan.
Je vindt hier nieuws van de vijf ketenaanpakken: Overgewicht en Obesitas (GLI), Kansrijke Start, Kind naar Gezonder Gewicht, Valpreventie bij ouderen en Welzijn op Recept.
Goed nieuws over SPUK IZA in 2025
Eind november hoorden we dat de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) uit het IZA was gestapt. Dat zou per 1-1-2025 grote gevolgen hebben gehad, omdat daarmee de financiering van de SPUK IZA 2025 zou vervallen. Maar gelukkig kregen wij recent heel goed nieuws van het ministerie van VWS: SPUK IZA 2025 gaat door.
We zijn als Programmateam Regionale Ketenaanpakken heel blij dat we kunnen verder gaan op de ingeslagen weg en de samenwerking met alle partijen kunnen voortzetten. Zo bouwen we samen verder aan de 5 ketenaanpakken voor de inwoners van regio Eindhoven-De Kempen.
Wil je meer weten over de achtergronden van de stappen en keuzes van de VNG kijk dan op www.vng.nl.
Nieuwe datum meedenksessie
De tweede brede meedenksessie, gepland op 14 november 2024, is helaas niet doorgegaan. Daarom plannen we een nieuwe datum voor begin 2025. Je ontvangt binnenkort een nieuwe uitnodiging. Geef je op en denk met ons mee!
We buigen ons dan samen over de vraag: hoe zorgen we ervoor dat elke ketenaanpak toegankelijk is voor iedereen (ook voor mensen met gezondheidsachterstanden), zodat gezondheidsverschillen verkleind worden.
Op naar een vruchtbare samenwerking in 2025
Het einde van 2024 is in zicht. We willen iedereen bedanken voor de samenwerking en inzet bij het opzetten van de 5 ketenaanpakken in de regio. We waarderen dit enorm en hebben samen met de ketenpartners grote stappen gezet. We hopen deze vruchtbare samenwerking in 2025 voort te zetten, voor de gezondheid van de inwoners van onze regio.
Een mooi uiteinde gewenst en tot ziens in 2025!
Wil je meer informatie over de vijf ketenaanpakken, kijk dan eens rond op de website van GGD Brabant-Zuidoost.
|
|
|
|
|
Verwachte toename aan mensen met overgewicht vraagt nu om aanpak
De kern van de ketenaanpak rondom overgewicht bij volwassenen (en ook jongeren) is om als gemeente samen met betrokken partijen in contact te komen met inwoners met overgewicht. Zodat met hen een passende ondersteuning gezocht kan worden. Ondanks dat (structurele) financiering nog ontbreekt voor een centrale rol om leefstijl bespreekbaar te maken, zijn verschillende gemeenten al aan de slag met het inrichten van deze ketenaanpak.
Lees meer
Wil je meer informatie?
Neem dan contact op met Mariëlle Nellen via m.nellen@stroomz.nl. |
|
|
|
|
Terugblik en vooruitblik op 2025
We kijken terug op een goede regionale start met twee initiatieven:
- Lerend Netwerk: Dit netwerk bestaat uit ambtenaren en projectleiders die lokaal werken aan een kansrijke start voor kinderen.
- Coalitie van Regionale Stakeholders: Deze groep heeft een brede vertegenwoordiging van partners in de ketenzorg, zoals huisartsen, kinderartsen, verloskundigen, JGZ, VSV’s, ACM, GGZ, kraamzorg, gemeenten, kinderopvang en sociale partners.
Samenwerking en Ambitie
Ondanks de vele uitdagingen en personele wisselingen, is er een gezamenlijke ambitie ontstaan: het moet niet uitmaken waar je wieg staat. Dit is een pril, maar betrokken en nieuwsgierig begin waarin we samen zoeken naar de juiste koers voor de inwoners van de regio.
Coalition of the Willing
Door de autonome aanpak van gemeenten en het gebrek aan regionaal mandaat, is de samenwerking vormgegeven als een ‘Coalition of the Willing’. Hierin worden onderzoek, visies en praktijkervaringen samengebracht om tot een gezamenlijke koers te komen.
Resultaten en toekomst
In beide netwerken is kennisgemaakt, zijn ervaringen gedeeld, knelpunten benoemd en visies voor de toekomst besproken. De waarde van deze verbindingen is erkend en vervolgbijeenkomsten voor 2025 zijn gepland. Voor de komende regionale overleggen wordt een notitie voorbereid met bevindingen en denkrichtingen. Begin 2025 zullen we de regionale prioriteiten vaststellen om harmonisatie te zoeken, elkaar te versterken en relevante thema’s verder te verkennen op de impact voor de zorg en ondersteuning van de toekomst.
Bij de gesprekken zullen we rekening houden met randvoorwaarden zoals middelen, capaciteit en de invloed van de recent aangenomen VNG-resolutie. Voor Kansrijke Start helpt de ervaren waarde van verbinding om de initiatieven voort te zetten, hoewel de thema’s mogelijk anders geprioriteerd moeten worden.
Wil je meer informatie?
Neem dan contact op met projectleider Corinne Veen via c.veen@ggdbzo.nl. |
|
|
|
|
Waar staan we nu?
De ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG) is onderdeel van een groter veranderproces. Dit proces vraagt om samenwerking tussen verschillende partijen en niveaus. We moeten elkaar steeds opnieuw opzoeken om op dezelfde lijn te blijven.
In oktober en november 2024 hebben gemeentes aangegeven waar de belangrijkste kansen en knelpunten liggen. Dit is samengevat en te lezen op Paco.
KnGG in Eindhoven
Op 1 september is de gemeente Eindhoven gestart met de ketenaanpak KnGG. Nienke Kanits en Pien van Gennip zijn de lokale projectleiders. Ze onderzoeken waar de rol van de Centrale Zorgverlener komt. Hiervoor praten ze met WIJeindhoven, de Jeugdgezondheidszorg en de gemeente Eindhoven.
Tijdens deze gesprekken wordt duidelijk wat ieders expertise is. Het doel is om te begrijpen wat iedereen doet in het sociale en zorgdomein en om eventuele overlappingen of hiaten te vinden. Dit doen ze door casussen te bespreken en te bepalen wie het beste de leiding kan nemen.
Als dit duidelijk is, maken ze samenwerkingsafspraken zodat beide domeinen elkaar kunnen versterken in de aanpak van KnGG.
Er is ook goed contact met belangrijke partners zoals de kinderarts van het Catharina Ziekenhuis en fysiotherapeuten. Zij geven een duidelijk beeld van de huidige praktijk en behoeften. Deze samenwerking is essentieel voor een integrale en effectieve aanpak.
Heb jij vragen of wil je samenwerken?
Neem dan contact op met Nienke of Pien!
|
|
|
|
|
Gezamenlijke ambitie tijdens energieke stakeholdersbijeenkomst
Tijdens een druk bezochte stakeholdersbijeenkomst op 12 november werd de eerder gezamenlijk geformuleerde ambitie besproken en vastgesteld. Een mooie mijlpaal en tevens fundament in de regionale samenwerking op het thema Valpreventie.
Lees meer
Paramedici bieden houvast bij inrichting Valpreventie
In november presenteerde het Paramedisch Platform Brainport het Voorstel Valpreventie Paramedici, een handreiking voor de inzet van paramedici bij Valpreventie. Het is een prachtige basis die richting geeft aan de praktijk waarmee iedere inwoner boven 65 jaar in Zuidoost-Brabant de kans krijgt om deel te nemen aan acties om vallen te voorkomen.
Lees meer over het voorstel
Projectleiders Valpreventie delen kennis en ervaringen met RIVM/ZonMw
De regionale projectleiders Valpreventie, Amy Dieker en Anja Mertens, deelden op 13 november de ervaringen die zij opdeden in 2024 in het landelijk leernetwerk Beweegkuur GLI van het RIVM. Dit leernetwerk is onderdeel van de subsidieronde ‘versterken preventie eerstelijn’ van ZonMw.
De presentatie en workshop ging over ‘hoe houd je samenwerkingspartners goed betrokken en hoe zet je communicatie effectief in?’
Lees meer over dit mooie voorbeeld van kennisdeling
Wil je meer informatie?
Neem dan contact op met Anja Mertens via a.mertens@rosrobuust.nl of Amy Dieker via a.dieker@ggdbzo.nl. |
|
|
|
|
Sneller de juiste zorg door Welzijn op Recept
Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk en eenzaamheid. In dit geval kan het Sociaal Domein hulp bieden. Welzijn op Recept helpt om deze patiënten sneller de juiste hulp te laten krijgen. Christian de Groot, huisarts in Son en Breugel en Monique Zwegers, praktijkondersteuner in Geldrop vertellen hun ervaring met Welzijn op Recept.
Lees meer over de ervaringen van Christian en Monique
Wil je meer informatie?
Neem dan contact op met Amber School via a.school@stroomz.nl |
|
|
|