Er is mazelen vastgesteld bij twee ongevaccineerde leerlingen op een basisschool in Helmond. Er zijn meer kinderen met klachten die passen bij mazelen. Het betreft een basisschool met een lagere vaccinatiegraad. We sluiten niet uit dat er ook verspreiding buiten de school kan plaatsvinden.
Wij vragen je alert te zijn op patiënten met klachten die passen bij mazelen, en bij een vermoeden op mazelen contact met ons op te nemen en diagnostiek in te zetten. Laat een patiënt niet zomaar naar de praktijk komen en neem maatregelen ter bescherming van jezelf, medewerkers en andere patiënten.
Wat doet GGD Brabant-Zuidoost?
Op dit moment verrichten we bron- en contactonderzoek en informeren we betrokkenen. Wij vragen de contacten van kinderen met mazelen, leerlingen en leerkrachten van de school om alert te zijn op klachten die kunnen passen bij mazelen. Wanneer er medische hulp nodig is, verzoeken wij hen telefonisch contact op te nemen met de huisarts.
Ook bieden we leerlingen die niet gevaccineerd zijn of hun tweede BMR-vaccinatie gemist hebben binnenkort de mogelijkheid om deze vaccinatie(s) in te halen. Dit aanbod geldt ook voor gezinsleden (van 12 maanden tot 18 jaar) van leerlingen van deze school. En voor de kinderen op het bij de school behorende kinderdagverblijf.
Wat vragen wij van de huisarts?
Om verdere verspreiding te voorkomen, is het raadzaam dat een patiënt die mogelijk mazelen heeft contact met anderen vermijdt. Dit betekent ook dat een patiënt NIET in een wachtkamer van een zorgverlener of bloedafnamepost mag plaatsnemen. Er gelden aanvullende maatregelen bij het gebruik van ruimtes op de praktijk. Lees daarvoor de NHG-richtlijn Mazelen, kopje ‘Infectiepreventieve maatregelen bij vermoeden van mazelen’.
Bij een vermoeden op mazelen stellen we het op prijs als je contact met ons opneemt en diagnostiek inzet. Je kunt hiervoor speeksel, keeluitstrijk en/of urine afnemen voor een PCR op mazelen. Als een patiënt zich meer dan 3 dagen na het ontstaan van het exantheem presenteert, vragen we je naast de PCR ook serologie in te zetten (mazelen IgM).
Ook als je geen diagnostiek inzet, hoort de GGD graag van jouw vermoeden van mazelen. Dit om beeld te houden van mogelijke verspreiding, ook buiten deze school. Je kunt altijd met ons overleggen.
Vaccinatie medewerkers en persoonlijke beschermingsmiddelen
In de NHG-richtlijn Mazelen lees je ook wanneer vaccinatie nodig is voor medewerkers van de huisartsenpraktijk en over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
Intercollegiaal overleg
De afdeling infectieziektebestrijding van de GGD is op werkdagen van 8:30 tot 17:00 bereikbaar op 088 0031 333.
Buiten kantooruren is de dienstdoende arts infectieziektebestrijding bereikbaar op 0900 367 67 67.
|