 |
|
Welkom bij de derde nieuwsbrief van het Programmateam Regionale Ketenaanpakken van de samenwerkingsregio Eindhoven-De Kempen (15 gemeenten). De ketenaanpakken vallen onder De Stap naar Gezond Opgroeien en Leven voor Iedereen van het IZA regioplan.
Je vindt hier nieuws van de vijf ketenaanpakken: Overgewicht en Obesitas (GLI), Kansrijke Start, Kind naar Gezonder Gewicht, Valpreventie bij ouderen en Welzijn op Recept.
Hoe ver staan we met het opzetten van de ketenaanpakken?
Over het algemeen maken we behoorlijke stappen om de ketenaanpakken op te zetten (benodigde partijen zijn aangehaakt en geënthousiasmeerd, regionaal kader is gemaakt, afspraken zijn gemaakt of in ontwikkeling etc.). Maar er zijn ook knelpunten, zowel op het regionale niveau als op het lokale niveau.
Deze knelpunten beïnvloeden de impact die we kunnen maken op de IZA-doelen en de impact op de gezondheid van de inwoners in alle 15 gemeenten).
In april-mei gaan we daarom deze knelpunten bespreken in een sessie met alle inhoudelijk betrokken ambtenaren, de IZA ambtenaren, het programmateam ketenaanpakken, de regiocoördinator IZA, de programmacoördinator IZA, de zorgverzekeraar. Deze sessie staat in het teken van het gezamenlijk vinden van oplossingsrichtingen.
Meedenksessie 27 maart
Op 27 maart vond de Meedenksessie Ketenaanpakken en gezondheidsverschillen plaats voor professionals en ambtenaren.
We beantwoordden met elkaar de vraag: Hoe zorgen we ervoor dat iederéén gebruik kan maken van de ketenaanpakken? Juist de mensen die het moeilijker hebben. Om het perspectief van deze doelgroep goed mee te nemen namen PHAROS (kennisinstituut), een taalambassadeur en 5 inwoners via Stichting Ik Wil deel aan deze meedenksessie.
Fotoverslag meedenksessie
De bijeenkomst werd drukbezocht. Lees meer over deze bijeenkomst in het (foto)verslag. Hier vind je ook het visuele verslag van onze live tekenaar!
Fotoverslag meedenksessie Gezondheidsverschillen 27 maart 2025
Meer weten over de ketenaanpakken?
Begin 2025 hebben we geactualiseerde en uitgebreide informatie over de ketenaanpakken (whitepapers) op zowel de partner community van De Stap als de GGD-website geplaatst.
Neem voor meer informatie contact op met Elske Beintema via e.beintema@ggdbzo.nl of 06 11 47 90 68.
Word lid van de partner community (paco) van De Stap naar Gezonder of bezoek de website van GGD Brabant-Zuidoost.
|
|
|
 |
|
Samenhang tussen aanpakken overgewicht
Zowel de ketenaanpak Overgewicht & Obesitas als Kind naar Gezonder Gewicht richten zich op het verminderen van overgewicht. JOGG en PON hebben een document ontwikkeld dat de overeenkomsten en verschillen tussen deze aanpakken belicht. Bekijk hier het document.
Voor gemeenten die beide aanpakken willen combineren, is een nieuw document beschikbaar. Dit document beschrijft de voordelen, processtappen en de lokale projectstructuur.
Vooruitblik 2025
Voor een krachtige ketenaanpak Overgewicht & Obesitas in de regio hebben we al diverse activiteiten/initiatieven ingezet en ook voor 2025 staan weer veel activiteiten op de planning.
- Meedenksessie over gezondheidsverschillen
In deze meedenksessie stonden wij stil bij het toegankelijk maken van de ketenaanpak Overgewicht & Obesitas voor mensen uit de kwetsbare doelgroep: mensen met een lage SES, andere culturele achtergrond, anderstaligen en/of lage taalvaardigheid.
- Scholing Obesitas
In mei organiseren wij een scholing voor huisartsen en praktijkondersteuners met aandacht voor de diagnostiek, ondersteuning en zorg voor personen met overgewicht en obesitas.
- Versterken van de regionale samenwerking
Wij werken aan het versterken van de regionale samenwerking: een regionaal overleg en uitvoeringsstructuur. Zodat makkelijker uniforme afspraken in de regio gemaakt kunnen worden.
- Inspiratiebijeenkomsten voor projectleiders
Wij organiseren inspiratiebijeenkomsten voor de projectleiders van de gemeenten. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen zij kennis uit en doen zij praktische ideeën op waarmee ze in de eigen gemeente aan de slag kan.
Vragen of opmerkingen?
Heb je vragen of opmerkingen over de ketenaanpak Overgewicht & Obesitas? Neem dan contact op met:
|
|
|
 |
|
Herstart Kansrijke Start
De ketenaanpak Kansrijke Start regionaal heeft stilgelegen omdat projectleider Corinne van Veen wegens ziekte haar rol als projectleider heeft neergelegd. Vanaf maart hebben Tineke Meeldijk en Marijke de Kroes van GGD Brabant-Zuidoost haar rol overgenomen. Zij werken aan een herstart samen met de werkgroep.
Wat zijn de volgende stappen?
- Het afronden van de inventarisatie onder de 15 gemeenten
- Het opstellen van een startnotitie
- Het organiseren van bijeenkomsten in mei en juni voor de 15 gemeenten en stakeholders.
Wil je meer informatie?
Heb jij vragen, opmerkingen of wil je meedoen? Neem contact op met de projectleiders.
|
|
|
 |
|
Kinder-GLI ‘Your Coach Next Door Gezond Onderweg!’ erkend
Goed nieuws voor de aanpak van overgewicht bij kinderen! De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) Your Coach Next Door Gezond Onderweg! (YCND/GO!) is erkend door Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Dit betekent dat zorgverzekeraars deze interventie nu officieel kunnen inkopen.
YCND/GO! helpt kinderen en hun gezinnen bij een gezonde leefstijl. Deze erkenning is een belangrijke stap voor de bredere inzet en financiering van effectieve leefstijlinterventies binnen de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG). Meer informatie over YCND/GO! vind je hier.
Samenhang tussen aanpakken overgewicht
Zowel de ketenaanpak Overgewicht & Obesitas als Kind naar Gezonder Gewicht richten zich op het verminderen van overgewicht. JOGG en PON hebben een document ontwikkeld dat de overeenkomsten en verschillen tussen deze aanpakken belicht. Bekijk hier het document.
Voor gemeenten die beide aanpakken willen combineren, is een nieuw document beschikbaar. Dit document beschrijft de voordelen, processtappen en de lokale projectstructuur.
Geactualiseerde handreiking voor zorgverzekeraars en gemeenten bij KnGG
De afsprakenleidraad voor zorgverzekeraars en gemeenten binnen KnGG is vernieuwd. Deze helpt partijen beter inzicht te krijgen in hun verantwoordelijkheden binnen de gezamenlijke aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen. De leidraad bevat nu een duidelijke actielijst met taken en verantwoordelijkheden, wat een effectieve samenwerking ondersteunt. Bekijk hier de geactualiseerde handreiking.
Heb jij vragen of wil je samenwerken?
Neem dan contact op met Nienke of Marijke!
|
|
|
 |
|
Vooruitblik 2025 en terugblik 2024
We maken mooie stappen in de regio met de regionale ketenaanpak Valpreventie. Benieuwd welke stappen in 2025 op de planning staan? Bekijk ze in de vooruitblik 2025. Daar vind je ook terug wat we in 2024 samen met ketenpartners bereikt hebben. Mooie vorderingen waar we met elkaar in de regio trots op mogen zijn!
Goede voorbeelden uit de regio in de schijnwerpers
In onze hele regio wordt door diverse ketenpartners de schouders gezet onder de inrichting van de ketenaanpak. Zo stimuleert de gemeente Eindhoven het sporten voor ouderen, wordt door paramedici nagedacht over brede toegankelijkheid en organiseert de gemeente Waalre fietsvalpreventie cursussen. Lees hier deze goede voorbeelden ter inspiratie.
Behoefte aan doorontwikkeling van de valrisicotest
De valrisicotest bestaat uit 3 korte vragen en een korte looptest om in te schatten of iemand laag, matig of hoog valrisico heeft. Deze test bepaalt de vervolgstappen binnen de ketenaanpak. Vanuit de praktijk ontstaat de behoefte naar een doorontwikkeling van de valrisicotest, omdat de resultaten niet altijd nauwkeurig lijken. VeiligheidNL doet onderzoek hoe zij de valrisicotest gebruiksvriendelijker en effectiever kunnen maken.
Lees meer
Mooie samenwerkingsafspraken voor inwoners met een hoog valrisico
In 2024 heeft de landelijke huisartsen vereniging (LHV) in een statement aangegeven dat zij ‘geen primaire taak zien voor de huisarts bij de uitvoering van de valrisicobeoordeling. Wij zijn blij om te kunnen melden dat we samen met regionale ketenpartners tot een alternatieve werkwijze zijn gekomen voor inwoners met een hoog valrisico.
Lees meer
Vragenuurtje wordt Leersessie
Sinds 2024 organiseren we voor gemeenten in regio Eindhoven – de Kempen een maandelijks vragenuurtje. Na ruim een half jaar kunnen we zeggen dat de vragenuurtjes nog steeds een succes zijn! De ambtenaren die betrokken zijn bij Valpreventie in hun gemeente leren tijdens deze vragenuurtjes van elkaar en helpen elkaar verder door ervaringen en kennis uit te wisselen.
Vanaf maart 2025 worden de vragenuurtjes doorontwikkeld naar leersessies. Naast dat er ruimte blijft voor uitwisseling van vragen, wordt er steeds één thema binnen de ketenaanpak Valpreventie uitgelicht. Een mooie manier om de kracht van de regio te benutten en samen de schouders eronder te zetten!
Wil je meer informatie?
Neem dan contact op met Anja Mertens via a.mertens@rosrobuust.nl of Amy Dieker via a.dieker@ggdbzo.nl. |
|
|
 |
|
Kick-Off Welzijn op Recept in Best en Veldhoven: een veelbelovend begin
In Best en Veldhoven zijn de eerste officiële kick-offs van Welzijn op Recept gehouden. Dit initiatief versterkt de samenwerking tussen huisartsen en welzijnsprofessionals om inwoners de juiste hulp te bieden.
Wat gebeurde er tijdens de kick-offs?
Professionals uit de huisartsenpraktijk en welzijnsprofessionals kwamen samen onder begeleiding van Paulien Dekkinga (gemeente Veldhoven en gemeente Best) en Sanne Damen (Pozob). De bijeenkomsten begonnen met een uitleg over Welzijn op Recept en het proces. We bespraken de doelgroep van Welzijn op Recept en kregen uitleg over VIPlive, de digitale verwijstool.
Tijdens de bijeenkomsten gingen we met elkaar in gesprek en maakten concrete samenwerkingsafspraken. Dit legt de basis voor een goede samenwerking.
Op naar meer samenwerking
We kijken positief terug op de bijeenkomsten: er is veel enthousiasme en energie om samen aan de slag te gaan. Over drie maanden komen de aanwezigen op verzoek opnieuw bij elkaar voor een eerste evaluatie.
Met deze kick-offs in Best en Veldhoven is een belangrijke stap gezet voor de implementatie van Welzijn op Recept in de regio. De regionale werkgroep helpt graag bij de kick-off in andere gemeentes.
Heb je hier behoefte aan? Laat het ons weten!
Contactgegevens
Wil je meer weten over de kick-offs in Best en Veldhoven? Neem ook gerust contact op met Paulien Dekkinga (Paulien.Dekkinga@veldhoven.nl). |
|
|
|