 |
|
Welkom bij de vierde nieuwsbrief van het Programmateam Regionale Ketenaanpakken van de samenwerkingsregio Eindhoven-De Kempen (15 gemeenten). De ketenaanpakken vallen onder De Stap naar Gezond Opgroeien en Leven voor Iedereen van het IZA regioplan.
Je vindt hier nieuws van de vijf ketenaanpakken: Overgewicht en Obesitas (GLI), Kansrijke Start, Kind naar Gezonder Gewicht, Valpreventie bij ouderen en Welzijn op Recept.
Samenhang
Ketenaanpakken bestaan uit een samenhangend geheel van acties en aanbod van meerdere partijen en disciplines. Samen zorgen zij ervoor dat een inwoner de juiste opeenvolgende stappen kan doorlopen om een gezondheidsprobleem effectief aan te pakken. Het draait hierbij niet alleen om het juiste aanbod, maar ook om goede samenwerking en heldere afspraken tussen de betrokken partijen. In deze nieuwsbrief lees je het laatste nieuws over beide aspecten van de ketenaanpakken.
Actieagenda gezondheidsverschillen
Naar aanleiding van de meedenksessie over gezondheidsverschillen zijn de regionale werkgroepen van elke ketenaanpak aan de slag gegaan met een Actieagenda Gezondheidsverschillen. Deze agenda’s bevatten concrete acties om inwoners – en met name mensen in een kwetsbare positie – beter te bereiken en te ondersteunen.
In deze nieuwsbrief vind je alvast twee actieagenda’s: voor Welzijn op Recept en Overgewicht en Obesitas. In de volgende nieuwsbrief publiceren we de overige drie actieagenda’s.
Wij gaan de komende zes maanden actief aan de slag met de uitvoering van deze acties.
Terugblik bijeenkomst ketenaanpakken 15 mei 2025
Op 15 mei j.l. vond een bijeenkomst plaats over de ketenaanpakken, georganiseerd door de GGD, CZ en gemeenten. Medewerkers van de 15 gemeenten, van het Programmateam Regionale Ketenaanpakken (GGD en STROOMZ) en CZ spraken met elkaar over elkaars rollen, behoeften, knelpunten en kansen. De presentaties en drie uitwisseltafels over de samenwerkingsstructuur, financiën en de ketenaanpakken Overgewicht & Obesitas (GLI) en Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG) brachten meer wederzijds begrip en perspectieven voor verbetering. Er zijn afspraken gemaakt over toekomstige samenwerking en het vervolg van de ketenaanpakken. We kijken met elkaar terug op een goede bijeenkomst en gaan aan de slag met de actiepunten.
Meer weten over de ketenaanpakken?
Begin 2025 hebben we geactualiseerde en uitgebreide informatie over de ketenaanpakken (whitepapers) op zowel de partner community van De Stap als de GGD-website geplaatst.
Neem voor meer informatie contact op met Elske Beintema via e.beintema@ggdbzo.nl of 06 11 47 90 68.
Word lid van de partner community (paco) van De Stap naar Gezonder of bezoek de website van GGD Brabant-Zuidoost.
|
|
|
 |
|
Actieagenda Gezondheidsverschillen Overgewicht & Obesitas
Naar aanleiding van de meedenksessie over gezondheidsverschillen heeft de regionale werkgroep een Actieagenda Gezondheidsverschillen Overgewicht & Obesitas opgesteld. De acties zijn gericht op het beter bereiken en ondersteunen van kwetsbare mensen. Bekijk hier onze actieagenda. Wij pakken deze acties het komende half jaar op.
Informatiekaart Overgewicht & Obesitas voor zorgverleners
Eind mei vond een goedbezochte scholing plaats over obesitas binnen de huisartsenzorggroepen. De scholing richtte zich op diagnostiek, ondersteuning en zorg voor mensen met overgewicht en obesitas. Daarnaast is een informatiekaart Overgewicht & Obesitas ontwikkeld voor zorgverleners om obesitas bespreekbaar te maken en passende begeleiding te bieden. Er wordt nog onderzocht of deze kaart ook bruikbaar is voor welzijnsmedewerkers.
Online Inspiratiebijeenkomst Overgewicht & Obesitas – 25 juni
Op dinsdag 25 juni van 12:00 tot 13:00 vindt een online inspiratiebijeenkomst plaats voor lokale projectleiders en betrokkenen bij de ketenaanpak Overgewicht & Obesitas. Thema: landingspagina voor inwoners met overgewicht – op de stap naar gezonder.
Tijdens deze bijeenkomst presenteren wij de eerste opzet van deze pagina. Dit wordt een centrale plek voor inwoners met informatie over alle stappen die je kunt ondernemen richting een gezonder gewicht. Wil je actief meedenken over de inhoud van deze pagina? Meld je dan aan door een bericht te sturen naar m.jurriens@stroomz.nl
Vragen of opmerkingen?
Heb je vragen of opmerkingen over de ketenaanpak Overgewicht & Obesitas? Neem dan contact op met:
|
|
|
 |
|
Bijeenkomst Lerend Netwerk Eindhoven-de Kempen
Op 8 mei vond de tweede bijeenkomst van het Lerend Netwerk Kansrijke Start in deze regio plaats. Dit is een netwerk voor beleidsambtenaren van de 15 gemeenten en projectleiders van lokale coalities. Het doel is kennisdeling, van elkaar leren, elkaar inspireren en overlappende vraagstukken waar nodig en mogelijk gezamenlijk oppakken.
In deze bijeenkomst hebben we bepaald wat we als eerste gezamenlijk op gaan pakken in de regio:
1. Centering zwangerschap & Centering ouderschap
2. Huisartsenkoepels betrekken bij de regionale coalitie
3. Monitoring en evaluatie.
Op 19 juni is de tweede bijeenkomst met regionale stakeholders. Wil jij hier meer informatie over en/of bij zijn? Neem dan contact op met Tineke of Marijke.
Ken je de zorgpadentool van Pharos al?
Met de zorgpadentool kan je als zorgprofessional snel en doeltreffend hulp inschakelen voor een (aanstaande) ouder. Bijvoorbeeld als je geldzorgen, verslaving of andere problemen signaleert. Belangrijk, want de eerste duizend dagen in het leven van kinderen hebben veel effect op hun gezondheid en welzijn – nu én later.
In de Zorgpadentool kun je zien welke hulp er in een gemeente beschikbaar is, wie die hulp geeft en hoe je iemand kunt doorverwijzen. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het vullen en up-to-date houden van de zorgpadentool. Dit kan een interessante tool zijn voor onze regio. Op dit moment wordt hier in onze regio (nog) geen gebruik van gemaakt.
Wil je meer weten? Ga naar Zorgpadentool - Pharos.
Wil je meer informatie?
Heb jij vragen, opmerkingen of wil je meedoen? Neem contact op met de projectleiders.
|
|
|
 |
|
E-learning begeleiden van sporters met een chronische aandoening
NOC*NSF heeft in nauwe samenwerking met Care for Obesity (VU) een e-learning ontwikkeld over het begeleiden van sporters met een chronische aandoening. Trainers, instructeurs en begeleiders van sport- en beweeglessen kunnen zo meer leren over verschillende chronische aandoeningen, waaronder kinderobesitas, en hoe ze hier in hun lessen rekening mee kunnen houden.
Ontwikkelingen rondom de kwaliteitsborging van de centrale zorgverlener en kinderleefstijlcoach
In dit nieuwsbericht lees je de laatste stand van zaken rondom de kwaliteitsborging van de centrale zorgverlener en de kinderleefstijlcoach. Zoals eerder gedeeld is dit kwaliteitsborgingtraject nodig om onder andere de vergoeding uit de Zorgverzekeringswet mogelijk te maken. Professionals die straks geregistreerd zijn voor de rol van centrale zorgverlener of kinderleefstijlcoach, kunnen een deel van de zorg vergoed krijgen uit de zorgverzekering.
Heb jij vragen of wil je samenwerken?
Neem dan contact op met Nienke of Marijke!
|
|
|
 |
|
Uitrol werkwijze voor inwoners met hoog valrisico
In mei en juni is de werkwijze voor inwoners met een hoog valrisico gedeeld met alle betrokken regionale ketenpartners, zoals ambtenaren, huisartsen, apothekers en paramedici. Zij kunnen hiermee meteen overgaan tot de implementatie/uitvoer van deze werkwijze.
Alle betrokken ketenpartners informeerden hun eigen achterban over de gemaakte afspraken. In het najaar zal de werkwijze door de regionale werkgroep worden geëvalueerd. Alle documenten over deze regionale werkwijze zijn te vinden op de website van de GGD Brabant-Zuidoost en op PACO.
Aanpak regio Eindhoven-de Kempen landelijk in beeld
VeiligheidNL, de landelijke partij die Valpreventie ondersteunt, heeft de werkwijze van Eindhoven – de Kempen opgenomen als ‘goed voorbeeld’. Hiervoor werden huisarts Carina Derikx (Stroomz) en regionaal projectleider Amy Dieker (GGD) geïnterviewd. Het interview lees je hier terug.
Op 19 mei organiseerde VeiligheidNL een webinar over de valrisicicobeoordeling. Hier heeft Amy de werkwijze van Eindhoven – de Kempen op verzoek van VeiligheidNL gepresenteerd. Kijk hier het volledige webinar terug.
Volgende fase regionale aanpak: opsporen en signaleren
Nu we de regionale werkwijze ‘hoog risico’ uitgerold hebben (zie bericht hierboven) komen we in een volgende fase van de regionale aanpak met een andere focus. In deze tweede fase richten we ons ‘opsporing en signalering’. In de praktijk blijkt namelijk dat de uitkomst van de valrisicotest afhankelijk is van wie de test afneemt.
Bij deze volgende fase horen nieuwe ketenpartners die bij het opsporen en signaleren een specifieke rol hebben, zoals bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige of de welzijnsmedewerker. De komende periode richten we ons allereerst op het ontmoeten en samenbrengen van deze regionale ketenpartners.
Centraal staat de vraag hoe we een zo uniform mogelijke aanpak kunnen opstellen, zodat alle inwoners van de gemeenten in de regio dezelfde kansen en mogelijkheden hebben om hun valrisico te beperken. Daarvoor moeten de betrokken professionals en vrijwilligers bijvoorbeeld dezelfde kennis hebben van valrisico’s. Deze kennis draagt ertoe bij dat in de praktijk valpreventie blijvend bij hen onder de aandacht is.
We kijken er weer naar uit om samen met de regionale ketenpartners aan de slag te gaan.
Wil je meer informatie?
Neem dan contact op met Anja Mertens via a.mertens@rosrobuust.nl of Amy Dieker via a.dieker@ggdbzo.nl. |
|
|
 |
|
Actieagenda Gezondheidsverschillen Welzijn op Recept
In onze regio zetten we de komende periode extra stappen om Welzijn op Recept (WOR) voor elke inwoner die het nodig heeft passend te maken. De regionale werkgroep heeft hiervoor een Actieagenda Gezondheidsverschillen Welzijn op Recept opgesteld. De invulling voor de agenda is opgehaald tijdens de meedenksessie over gezondheidsverschillen.
De agenda bevat concrete acties om inwoners – en met name mensen in een kwetsbare positie – beter te bereiken en te ondersteunen. De focus ligt op het verbeteren van toegankelijkheid, het versterken van samenwerking in de wijk en het vergroten van de bekendheid van Welzijn op Recept. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier onze actieagenda.
Het welzijnsrecept als nieuwe aanvulling in Welzijn op Recept
Huisartsenpraktijken in de regio kunnen sinds kort een welzijnsrecept meegeven aan inwoners bij een verwijzing via Welzijn op Recept. Dit recept biedt praktische informatie en vervolgstappen, zodat de inwoner thuis alles rustig na kan lezen en zich kan voorbereiden op het vervolg. De eerste reacties van zowel inwoners als professionals zijn positief.
Benieuwd? Bekijk het welzijnsrecept hier. Maak je nog geen gebruik van het welzijnsrecept, maar zou je dit wel graag willen? Laat het weten aan Amber School (a.school@stroomz.nl)
Contactgegevens
|
|
|
Sta je niet op de verzendlijst en wil je deze nieuwsbrief graag ontvangen? Stuur dan een mail naar communicatie@ggdbzo.nl. |
|
|
|